POWIATOWY INSPEKTORAT WETERYNARII W ŻAGANIU
INFORMACJA DLA HODOWCÓW – PTASIA GRYPA (HPAI)
HODOWCO!
Jeżeli utrzymujesz drób w chowie przydomowym pamiętaj:
- zgłoś fakt posiadania drobiu lub innych ptaków powiatowemu lekarzowi weterynarii z wyłączeniem ptaków utrzymywanych stale w pomieszczeniach mieszkalnych;
- sporządź rejestr posiadanego drobiu lub innych ptaków i dokonuj codziennego przeglądu stada wraz z aktualizacją danych;
- karm drób lub inne ptaki w pomieszczeniach zamkniętych, A do których nie mają dostępu dzikie ptaki;
- nie wykorzystuj do pojenia drobiu lub ptaków wody ze zbiorników,
- do której mają dostąp dzikie ptaki;
- trzymaj drób lub inne ptaki z dala od zbiorników wodnych, do których mają dostęp dzikie ptaki;
- utrzymuj drób z dala od ptaków dzikich ( z wyłączeniem kaczek i gęsi);
- zadbaj o to, aby gniazda drobiu znajdowały się wewnątrz budynku A nie wnoś na teren gospodarstwa zwłok dzikich ptaków ani tusz ptaków łownych;
- zabezpiecz paszę i ściółkę przed dostępem zwierząt dzikich, w tym ptaków;
- jeżeli jesteś myśliwym, nie zajmuj się obsługą drobiu lub innych ptaków przez 48 h od ostatniego polowania;
- obserwuj stan zdrowia ptaków, jeżeli zauważasz niepokojące objawy u drobiu łub ptaków poinformuj lekarza weterynarii
Jeżeli utrzymujesz drób w celach komercyjnych, oprócz spełniania powyższych wymogów pamiętaj:
- zadbaj o wyposażenie gospodarstwa w odpowiednią liczbę mat dezynfekcyjnych (lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję obuwia) przed wejściami i wyjściami z budynków gospodarskich oraz niecek (lub innych urządzeń zapewniających dezynfekcję kół pojazdów) przy wjazdach i wyjazdach z gospodarstwa;
- wchodząc do budynku, w którym utrzymywany jest drób stosuj odzież ochronną i obuwie ochronne (czyszczone i dezynfekowane) przeznaczonych do użytku wyłącznie w danym budynku;
- czyść i odkażaj sprzęt oraz narzędzia przed każdym ich użyciem, a jeżeli używasz ich wyłącznie w danym budynku wykonuj to co najmniej raz dziennie;
- prowadź i przechowuj przez rok dokumentację dotyczącą zakupu, przejęcia i zużycia środków odkażających, terminu przeprowadzenia deratyzacji i dezynfekcji oraz daty padnięcia zwierząt wraz z ilością zgłoszonych padłych ptaków;
- wprowadź metody zabezpieczające kurniki, miejsca przechowywania paszy i ściółki przed dostępem dzikich ptaków oraz metody przeprowadzania deratyzacji i dezynfekcji;
- prowadź rejestr środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa oraz wejść osób do budynków, w których utrzymywany jest drób;
- wyposaż swoje gospodarstwo w kontener lub pomieszczenie do przetrzymywania zwłok padłego drobiu, zabezpieczając je przed dostępem gryzoni, zwierząt domowych i dzikich;
- usuwaj z kurników drób padły nie rzadziej niż raz dziennie;
- zadbaj o odpowiednią ilość środków do dezynfekcji jak również
- właściwe utrzymanie mat i niecek, tak aby wystarczyło na przeprowadzenie skutecznej i bieżącej dezynfekcji co najmniej przez tydzień;
- zabezpiecz zbiorniki wodne znajdujące się na terenie gospodarstwa przed dostępem dzikich ptaków;
- zadbaj o czystość i porządek wokół budynków inwentarskich oraz miejsc, w których przechowujesz paszę i ściółkę (usuwaj pozostałości pasz i ściółki, wykaszaj roślinność);
- wydziel w gospodarstwie miejsce do składowania środków odkażających; obornika, paszy i ściółki oraz weterynaryjnych produktów leczniczych i zabezpiecz je przed dostępem osób nieupoważnionych;
Jeżeli utrzymujesz więcej niż 350 sztuk drobiu średniorocznie sporządź plan bioasekuracji, dostosowany do profilu produkcji gospodarstwa, w którym uwzględnić należy:
- podział na strefy „czyste” i „brudne” dla pracowników obsługujących drób,
- sposób wprowadzania do gospodarstwa drobiu, pasz, ściółki, materiałów pomocniczych a także sprzętu i urządzeń wykorzystywanych do obsługi drobiu,
- procedury dotyczące czyszczenia i dezynfekcji pomieszczeń, środków transportu, wyposażenia oraz higieny osób zajmujących się drobiem, metody zwalczania szkodników,
- rozwiązania w celu rozdzielenia poszczególnych stad drobiu oraz
- uniemożliwienie kontaktu z produktami ubocznymi pochodzenia zwierzęcego;
- Pamiętaj, wysoce zjadliwa grypa ptaków to zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są wszystkie gatunki drobiu i wiele gatunków ptaków dzikich. Wirus ptasiej grypy powoduje bardzo wysoką śmiertelność u ptactwa domowego. A objawy choroby są następujące:
- zwiększona śmiertelność,
- spadek pobierania paszy i wody,
- objawy nerwowe tj. drgawki, skręt szyi, paraliż nóg, skrzydeł lub niezbornych ruchów,
- duszności,
- sinice i wybroczyny,
- biegunki,
- nagły spadek nieśności.
/ Fot Pixabay.com